FŐOLDALSZAKMAI CIKKEKRÓLUNKPARTNEREKKAPCSOLAT  
 
2018. május 5. (szombat) 23:25

Házipor, étel és baba törlőkendő – a fő gyermekkori allergének

Hogyan jönnek létre az étel allergiák csecsemőkorban?

 

Nincsenek száz százalékos tudományos bizonyítékok, de egy egereken végzett új tanulmány megmutatta, hogy egyes tényezők kombinációja lehet az étel allergia kialakulásának oka, beleértve a genetikai tulajdonságainkat, a háziport és a csecsemőknél használt „popsitörlők” hatásait.

Ha jobban megértjük az allergia kialakulását, akkor tehetünk is ellene. Ez egyre fontosabb, mert a szakértők szerint napjainkban szignifikánsan emelkedik az érintettek száma.

 

baby-wipe-me_1024.jpg

Az új tanulmányban teszteket végeztek egereken olyan különböző allergénekkel, mint például a mogyoró. A tesztek során kiderült, hogy a házipor és az ezzel együtt a bőrön megjelenő allergén váltja ki az allergiás reakciót, amelyre minden, a bőrön alkalmazott kemikália – pl a baba törlőkendőben lévő számos anyag – hatással van.

„ Ez az allergiák kialakulásának mechanizmusa.„ -mondta Joan Cook-Mills, az Északnyugati Illinoisz Egyetem allergia – immunológia professzora. „ Nagy előrelépés annak megértésében, hogy az étel allergiák korai gyermekkorban alakulnak ki”.

Nem egyértelmű, hogy melyik tényező hozható ok-okozati összefüggésbe az étel allergiák kialakulásával, de megfelelő körülmények között potenciálisan mindegyik hozzájárul kialakulásához. Az egyik ilyen meghatározó elem a genetikánk: bizonyíték van arra, hogy az étel allergiában szenvedő gyermekek 35% -ának atópiás bőrgyulladása is van. Ebben a betegségben egy gén mutációja okozza a bőr védekező funkciójának hibáját.

Cook-Mills és kollégái ezzel a genetikai mutációval bíró egereket tenyésztettek. Ezután különféle allergének hatásának tették ki őket azért, hogy megvizsgálják, hogyan kapcsolódik össze a betegség különböző étel allergiával. A fiatal egereknél csak azután fejlődött ki a betegség, miután két héten keresztül kitették őket étel és házipor allergéneknek, majd az allergiás reakciót tojást vagy mogyorót tartalmazó étel váltotta ki.

„Elképzeltem, hogy a babák milyen hatásoknak lehetnek kitéve” - mondta Cook-Mills. „ Otthon főleg a háziporban lévő környezeti allergénekkel találkoznak. Mint újszülött, nem fogyasztanak étel allergéneket, de azok a bőrükön megjelennek és kifejtik hatásukat. Például a testvér mogyoróvajas szájjal puszit ad, vagy az egyik szülő mogyoróval készít valamilyen ételt, és utána megérinti gyermekét.”   Másszóval a bőrre ható expozíció lehet a kiváltó tényező.

A baba törlőkendőknek abban lehet szerepük, hogy a bennük lévő anyagok, mint pl nátrium –lauryl –szulfát (SLS) hat a bőrre, csökkenti a bőr természetes védőrétegét. Mivel nem minden törlőkendő tartalmaz SLS-t, ezért ez a vizsgálat nem teljes értékű, erre hivatkozva még korai lenne a törlőkendők kisgyermekek tisztításában történő alkalmazását betiltani. Ám mindenképpen érdekes és fontos eredmények ezek, amelyek alapjai lehetnek a további kutatásoknak, valamint információkat szolgáltatnak egyéb vizsgálatokhoz. Például korábbi tanulmányok azt találták, hogy háztartási porban lévő mogyoró fehérjék expozíciója allergiát okozhat.

A kép fokozatosan tisztul.

Jelenleg a tudósok azt ajánlják az allergia kialakulásának megelőzése érdekében, hogy a csecsemők megérintése előtt érdemes kezet mosni, csökkenteni kell a törlőkendők használatát.

A legfrissebb statisztikák szerint az USA-ban jelenleg a kisgyermekek 6 %-a szenved étel allergiában. Jelen tudásunk szerint nincs rá gyógymód, csak annyit lehet tenni, hogy elkerülni azokat az ételeket, amelyek allergiás reakciót váltanak ki. Bízunk abban, hogy ez a kutatás hozzájárul annak meghatározásához, hogyan alakulnak ki ezek a reakciók és elváltozások. „További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy meghatározzuk a csecsemőkorban megjelenő étel allergiák kialakulásának és az étel allergének iránti tolerancia kialakulásának mechanizmusát”- foglalta össze a kutató.

A cikk eredetileg a Journal of Allergy and Clinical Immunology-ban jelent meg.

 

Átdolgozta: Molnár Balázs

Vissza