FŐOLDALSZAKMAI CIKKEKRÓLUNKPARTNEREKKAPCSOLAT  
 
2018. március 31. (szombat) 13:24Frontiers in Human Neuroscience

A videojáték hatása agyunkra

Tudósok olyan tanulmányokat folytattak, melyekben megvizsgálták hogyan változtatják a videojátékok az emberi agy morfológiáját és működését. A kutatások alapján kimondhatjuk, hogy a videojátékok képesek hatékonyabbá tenni az agy figyelemért és a térlátásért felelős régióit.

A kutatók ezen kívül megvizsgálták a videojáték függőség és az agyi jutalomközpont kapcsolatát.  

Szokott Ön videojátékokkal játszani?

Ha igen, akkor nincs egyedül.

A videojátékok kezdenek egyre népszerűbbé válni még a felnőttek körében is. A játékosok átlagos életkora 2016-ban 35 év volt. A technológia fejlődése nyomán egyre több ember kezd el foglalkozni videojátékokkal. Többen rendszeresen játszanak asztali számítógépen vagy konzolon, de újfajta alkalmi játékosok is felbukkannak, akik okostelefonon vagy táblagépen játszanak a nap különböző időszakaiban, például reggel ingázás közben.

Tudjuk , hogy a videojátékok szórakozást jelentenek az emberek számára.

A kérdés az, hogy van-e ennek valami hatása az agyunkra és viselkedésünkre.

170622103824_1_900x600.jpg

A médiában különféle állításokat olvashatunk a videojátékokról és azok szervezetünkre, egészségünkre kifejtett hatásairól. „A játékokat gyakran dicsérik vagy üldözik. Sok esetben anélkül, hogy bármire bizonyíték lenne. Ráadásul a videojáték nagyon népszerű tevékenység és mindenkinek véleménye van a témáról"- mondta Marc Palaus a „ Frontiers in Human Neuroscience „ –ben .

Palaus és munkatársai azt kutatták, hogyan hatnak a videojátékok az agy szerkezetére és működésére. 116 tudományos tanulmány eredményeit vizsgálták, melyek közül 22 foglalkozott az agy szerkezeti változásaival, 100 tanulmány pedig a működési változásokkal.

A kutatások kimutatták, hogy a videojátékkal játszóknak megváltozik agyuk működése, és ráadásul az agy szerkezete is. Néhány tanulmányban például a játékosok a figyelem számos fajtájának, mint a hosszan tartó figyelemnek vagy a megkülönböztető figyelemnek javulását mutatták. Azok az agyi régiók, amelyeknek a figyelemben van nagy szerepük hatékonyabbak és kevesebb aktiválást igényelnek a figyelem fenntartásában azoknál, akik gyakran játszanak videojátékot. Van bizonyíték arra is, hogy a videojátékok növelik a méretét és hatékonyságát azoknak az agyi régióknak, amely a térlátásáért felelősek. A vizsgált játékosok jobb hipocampusának mérete és működése fokozódott.

A videojátékok képesek függőséget okozni. Ezt a fajta elváltozást „Internetes szerencsejáték függőség” -nek nevezik. A kutatók funkcionális és szerkezeti változást találtak a játékfüggők idegi jutalmazási rendszerében. Olyan hatásoknak tették ki őket, amelyek sóvárgást váltottak ki a játék iránt, majd figyelték a neurális válaszokat. Ezek az idegi reakciók alapvetően ugyanazok, mint amit egyéb függőségi kórképben látni lehet.

Mit jelentenek ezek az agyi változások?

„Mi arra fókuszáltunk, hogy az agy hogyan reagál a videojáték expozícióra, de ezek a hatások nem mindig nyilvánulnak meg és okoznak valós változásokat„ - mondta Palaus. „A videojátékok hatásairól szóló kutatás még gyerekcipőben jár. Jelenleg azt kutatjuk, hogy a játékok mely részei milyen agyi régiót és hogyan befolyásolnak. Valószínű, hogy a videojátékoknak mind pozitív (figyelem, vizuális és motoros készségek), mind negatív (függőség kockázata) hatásai vannak. Ezt az összetettséget figyelembe kell vennünk."

 

A cikket fordította: Molnár Balázs

Eredetiben itt olvasható: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170622103824.htm

Vissza