FŐOLDALSZAKMAI CIKKEKRÓLUNKPARTNEREKKAPCSOLAT  
 
2018. március 25. (vasárnap) 19:55The Scientist

Ujjlenyomat az agyban

Egy új képalkotó technikával meg lehet vizsgálni az agyunk idegi kapcsolatait, amelyek minden emberre nézve egyediek.

Minden ember agyának egyedi felépítése van. A betegségeink, a környezetünk és a genetikai tényezők mind befolyásolják az idegsejtek közötti kapcsolatok mintázatát. Új képalkotó technika segítségével el lehet különíteni azokat az idegi kapcsolatokat, melyek az egyénre jellemzőek, létrehozva ezzel az agy „ujjlenyomatát“.  

Az új technika mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálatot jelent, amikor a készülék az agyunkban lévő idegpályákban található vízmolekulákat detektálja, mozgásukat nyomon követi és méri. A PLOS Computational Biology közleménye szerint néhány páciens agyáról elkészített egy–egy vizsgálatot követően 17398 db azonosítási teszt során 100 %-os pontossággal meg tudták állapítani, hogy kié az adott agyi „ujjlenyomat“.  

 

agy_1.jpg

 

„Ez megerősíti azt, amelyet az Idegtudományban mindig is gondoltunk, hogy az agy idegi összeköttetéseinek mintái egyénre jellemzőek " - mondta Timothy Verstynen, a Carnegie Mellon Egyetemről (Pittsburgh, Pennsylvania).  

"Minden tapasztalat hat az idegsejtek közötti összeköttetésekre. Így kutatni lehet majd, hogy pl. a társadalmi körülmények, mint pl. a szegénység, vagy az egészségi állapot, mint pl. az azonos betegségben szenvedő emberek státusza hogyan tükröződik vissza idegi kapcsolataikban. Ez további új diagnosztikai lehetőségeket nyit meg.“  

A kutatócsoport a vizsgálatok során felfedezte, hogy az idegsejtek közötti kapcsolatok folyamatosan változnak, átlagosan 100 naponként 13%-kal.  

„A legizgalmasabb az, hogy ezt az új módszert a meglévő ismeretekkel összevethetjük, és új információkat fedezhetünk fel." - mondta Fang-Cheng Yeh a Pittsburgh Egyetemről.

 

Fordította: Horváth Gréta

A cikk itt olvasható: 

https://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/47539/title/Scientists-Fingerprint-the-Brain/

Vissza